Wel of niet investeren in Game Center?

Game Center is de sociale game hub van Apple. Het is de plek waar iOS gamers elkaar vinden. Het maakt niet uit of ze ‘bevriend’ zijn of (nog) niet. Game Center helpt met het vinden van geschikte tegenstander voor games die gemaakt zijn met Game Center functionaliteit. Momenteel zijn er maar liefst 130 miljoen Game Center spelers.

Voor de gebruiker werkt het vrij eenvoudig. Je logt met je Apple ID in via Game Center, dit kan zowel in de Game Center App als in games die functionaliteit daarvoor hebben ingebouwd, en ‘you’re good to go’. Selecteer vrienden met wie je wilt spelen, of laat Game Center zelf een medespeler selecteren.

Game Center op de iPhoneNaast het mogelijk maken van het met of tegen anderen te spelen, heeft Game Center nog twee andere belangrijke functies aan boord, namelijk:

  • Scores
  • Achievements

Scores zijn ‘hitlijsten’ waarbij op dag, week en altijd niveau, ranglijsten worden gepubliceerd van spelers. Hiermee kun je dus zien hoe ‘jij’ het als speler doet t.o.v. andere speler. Achievements kun je vergelijken met medailles of diploma’s. Dit zijn doelen jij als speler kunt halen in het spel. In een pokerspel zou dit bijvoorbeeld ‘Eerst behaalde Royal Flush’ kunnen zijn. Ook deze kun je deze Achievements vergelijk met je vrienden en of andere spelers.

iOS 6 en OS XMomenteel is Game Center alleen nog beschikbaar voor iOS apparaten (iPhone, iPad en iPod Touch). Apple heeft al wel aan ontwikkelaars aangekondigd dat Game Center ook beschikbaar wordt in haar nieuwste versie van het besturingen systeem OS X Mountain Lion.

Wat is de investering?

OntwikkelingGame Center is door Apple zo ontwikkeld dat het relatief makkelijk te implementeer is. Helaas zijn netwerk onderdelen op een mobiel platform altijd uitdagend om goed werkend te implementeren en zo ook hier. Het zal met name extra tijd kosten voor de architect, ontwikkelaars en tester.

Voor de architect heeft de implementatie van Game Center impact op met name de volgende vier zaken, namelijk:

  • Het maken van de keuze om gebruik te maken van Apple’s standaard user interface elementen t.o.v. zelf ontwikkelen
  • Het ontwerp zo maken dat het mogelijk is om methodes niet opvolgend maar los van elkaar te kunnen uitvoeren, zonder dat er verstoring voor de gebruiker optreden
  • Er voor zorgen dat het met absoluut minimaal aantal bytes mogelijk is om games met elkaar te synchroniseren
  • De status van een spel zo goed te ontwerpen dat het ook echt mogelijk is om deze te delen met andere apparaten

Voor de ontwikkelaar en testers zit de extra investering met name is het extra werk wat de architect oplegt. Wel zullen, voornamelijk de testers, extra aandacht moeten besteden aan de effecten van ‘buitenbereik’ zijn van de iOS apparaten.

Wat krijg je er voor terug?

Het gaat wel degelijk om de knikkers

Quote website Apple

Door gebruik te maken van Game Center krijgen de gebruikers een prikkelende omgeving. Ze zien hoe hun vrienden presteren en willen dit verslaan. Ze kunnen zelf achievements behalen, waardoor die paar uur extra spelen ook beloond wordt. Kortom Game Center zorgt er voor dat je App meerwaarde heeft, je gebruikers actiever en intensiever van je App gebruik maken en je het verschil kunt maken tussen al die duizenden andere Apps.

App Icon RegenboogIs dit alles wat ik moet weten om de juiste keuze te maken? Absoluut niet. Dit is alleen het topje van de ijsberg. In dit artikel heb ik een hoog over blik gegeven op Game Center. Sta je voor de keuze om dit wel of net te doen, dan raad ik sterk aan om goed onderzoek te doen naar de mogelijkheden, maar ook naar de consequenties. Het is een zeer waardevol instrument, maar ook met een prijskaartje.

, , , , , , , , ,

About Arend-Jan Oosterveld

Oprichter en eigenaar van Oosterveld IT
No comments yet.

Geef een reactie