MobileMe gesloten en iCloud heeft een nieuwe beta beschikbaar.

Het zat er al een tijd aan te komen, maar vanaf vandaag is het dan ook zo ver. MobileMe van Apple sluit haar deuren. Het enige wat nog mogelijk is voor een het handje vol bestaande klanten, is de huidige data te migreren naar iCloud.

Hoewel Apple al sinds juni 2011 heeft aangekondigd om de deuren te sluiten van MobileMe, vind ik het persoonlijk toch een verlies. Niet dat deze services nou een doorslaand succes was, maar vooral omdat niet alle services beschikbaar zijn in iCloud. Zo is voor de diensten iWeb Publishing, Gallary en iDisk, geen alternatief beschikbaar in Apple’s iCloud. Vooral iDisk, Apple’s tegenhanger van Dropbox, was mijn persoonlijk grootste reden om € 70,- per jaar te betalen voor deze service.

Betekend het sluiten van de deuren dat iCloud deze diensten niet gaat aanbieden? Ik blijf vermoeden van niet. Daar staat tegenover dat ze in Cupertino wel druk bezig zijn met innoveren op het iCloud platform. Zo zijn vandaag een aantal beta apps beschikbaar gekomen in iCloud voor ontwikkelaars die werken met iOS 6, namelijk: Calendar, Find My iPhone, Notes, en Reminders. We kennen deze apps al losstaand en worden nu dus beschikbaar gesteld in de cloud.

Naast deze iCloud beta heeft Apple ook ingang geopend voor ontwikkelaars, namelijk: developer.icloud.com. Hier kan je als ontwikkelaars data inzien die je eigen gemaakte apps in iOS 6 naar iCloud kunnen sturen. Wat we van dit platform mogen verwachten is nog onduidelijk.

Wij als ontwikkelaars kunnen in ieder geval niet wachten tot er meer functionaliteit beschikbaar is en we onze creativiteit kunnen inzetten en onze klanten kunnen verrassen.

, , , , , , , , , , ,

About Arend-Jan Oosterveld

Oprichter en eigenaar van Oosterveld IT
No comments yet.

Geef een reactie