Waarom je moet wachten op de iPad Mini

Google, Sony en Amazon hebben met hun 7-inch tablets met een prijspunt van minder dan € 200,- de de markt geopend voor een hele nieuwe klasse van consumenten tablets. Maar de lage prijs is niet de enige reden om deze mini-tablets leuk te vinden.

Goede dingen zitten in kleine verpakkingen

Als je er van plan bent om binnenkort een tablet te kopen en je wil minder dan € 479,- uitgeven, dan raden we de aankomende weken nog even niks te. Het internet barst bijna uit zijn voergen over de plannen van Apple om een mini-iPad, iPad Mini of Maxi-iPod Touch uit te brengen. Wat het apparaat dan ook mag gaan heten, het heeft waarschijnlijk touch scherm van 7-inch. Juist vanwege dit formaat vermoed ik dat de prijs onder die van huidige nieuwe iPad (iPad3) zal vallen.

Natuurlijk weet ik niet of Apple ook daadwerkelijk deze nieuwe iPad Mini /oversized iPod Touch zal aankondigen. Het bedrijf heeft formeel nog geen aankondiging gedaan. Tegelijkertijd zijn er al geruime tijd tal van geruchten over een dergelijk product. Dit is vaak een goede indictie dat ze bij Apple daad werkelijk iets in hun schild voeren.

De verwachting is dat Apple de volgende generatie iPhone zal aankondigen op 12 september. Daar op volgend wordt in oktober de aankondiging van deze nieuwe iPad verwacht. Aangezien we al weer bijna aan het einde van augustus zitten, kan het uit om je aankoop nog even uit te stellen om te kijken wat Apple precies aankondigt.

Met dit gegeven in ons achterhoofd, is het lastig om met zekerheid te bepalen welke tablet het beste bij je past. Als Apple een nieuwe kleine en laaggeprijsde iPad deze herfst op de markt brengt, dan zal dit zeker een game-changer zijn. Of dit product ook Google Android Nexus 7, de Kindle Fire of Sony’s nieuwe PRS-T2 zal verslaan, hangt allemaal af van de nieuwe functies,  functionaliteit en uiteraard prijs van dit nieuwe product.

Dit gezegd hebbende, kan ik vertellen dat ik wel heel veel voel voor een kleinere 7-inch tablet, wanneer ik deze vergelijk met de grotere 10-inch tablets. Ik weet dat miljoenen mensen de 10-inch iPad erg prettig ervaren. Er zijn ook zeker momenten dat een groter scherm ook echt beter is. Zo is het kijken van video op 10-inch prettiger als op een kleiner formaat. Daarnaast is Apple marktleider op tablet gebied, dus zijn er tal van apps geoptimaliseerd voor de iPad.

Maar hier is mijn redenatie waarom het de moeite waard is wachten op een introductie van een kleinere versie van de iPad.

Als eerste is het prijsverschil tussen de populairste 7-inch tablets en de goedkoopste nieuwe iPad groot. Dit is respectievelijk € 200,- versus € 479,-. Dit verschil is voor mij dermate groot, dat de rechtvaardiging voor stuk extra scherm wel klein is.

Ik weet niet of Apple ook echt onder deze € 200,- gaat zitten. Maar als het er niet ver van af zit, dan is het zeker het overwegen waard.

Maar de prijs is maar één van de reden, waarom een kleinere iPad Mini interessant kan zijn. De belangrijkste reden is het gebruikers gemak.

Met het gebruik van zowel de Samsung Galaxy Tab (10-inch) en Google Nexus 7  (7-inch) ben ik zelf toch vaker geneigd om de Nexus te pakken. Een deel van de reden is dat de Nexus 7 een nieuwere en betere tablet is. Alleen denk ik ook dat de form factor een belangrijke rol hierbij speelt.

Hier is waarom

Typen op en een 7-inch scherm is gewoon weg makkelijker. Het scherm is duidelijk groter dan een smartphone, maar niet zo groot dat je geen gebruik kunt maken van je duimen om te typen. Het typen op een 10-inch virtueel toetsenbord is toch wat minder prettig dan op een normaal of laptop toetsenbord. Op een 10-inch scherm betrap ik mezelf er toch op om dat ik vak met mijn wijsvingers aan het typen ben. Daarentegen gebruik ik  op een 7-inch tablet mijn duimen, net als op een smartphone. Dit werkt voor mij sneller en nauwkeuriger.

Het kleine formaat maakt het meer draagbaar en aantrekkelijker voor lezen. De Nexus 7 is significant lichter dan een Galaxy Tab of een iPad. Je kunt deze tablet gemakkelijker in één hand gebruiken, waardoor het lezen van een book, tijdschrift of zelfs een website comfortabeler. Hoewel ik een 10-inch tablet voor dezelfde taken kan gebruiken, lijkt het gewoon makkelijker met een kleinere tablet.

Het is zelfs gemakkelijker om games te spelen om een kleiner scherm. Ik weet dat dit contra-intuitief lijkt, maar het spelen van spellen op 7-inch is gemakkelijker dan op een groter scherm. Zo vind ik het spelen van een spelletje als Angry Birds een stuk onhandiger op een 10-inch scherm t.o.v. mijn iPhone welke nog geen 4-inch tot zijn beschikking heeft.

Ik ben niet de enige die denkt dat een 7-inch form factor een goed formaat is. Ook al heeft Steve Jobs uiteindelijke het idee van een 7-inch tablet afgewezen, bleek men hier toch zeer lang getwijfeld te hebben, blijkt uit de stukken vanuit de rechtszaak tussen Apple en Samsung.

Ik voorspel dat op het moment dat Apple een kleinere iPad uit brengt voor de juiste prijs, dat het een grotere hit kan worden dan de originele 10-inch iPad.

Conclusie

iPad Mini mockup links door iMore

Dus mijn advies is om nog heel even af te wachten. Laat je verassen of Apple ook echt deze form factor gaat aanbieden. Als Apple dit product op de markt brengt, vergelijk hem dan goed met de concurrentie. Vooral de Nexus 7, al is deze formeel nog niet te krijgen in Nederland. Ik vermoed dat de keuze tussen deze tablets de juiste afweging is.

, , , , , , , ,

About Arend-Jan Oosterveld

Oprichter en eigenaar van Oosterveld IT
No comments yet.

Geef een reactie